wtorek, 16 października 2012

Chleb pszenny

Dzisiaj dzień chleba, więc wpis takowy musi być. Popełniłam chlebek pszenny z dodatkiem masła i mleka. Jest bardzo smaczny, skórka chrupka, delikatna, środek miękki lekko wilgotny;) Przepis pochodzi z TEJ stronki. Zachęcam do samodzielnego wypieku, naprawdę warto;)

Składniki:
  • 200ml zakwasu chlebowego
  • 3 i 1/4 szklanki mąk i pszennej
  • 2/3 szklanki mleka
  • łyżeczka drożdży instant
  • łyżka soli
  • łyżka cukru
  • 1/4 szklanki letniej wody
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • łyżka maku lub innych ziaren do obsypania chleba
  • 3 łyżki mleka do posmarowania bochenka

 Wykonanie:

Ciasto do wypieku wyrabiałam w maszynie do chleba dodając na początku produkty płynne potem sól, mąkę i drożdże i cukier. Ważne, aby drożdży nie mieszać razem z solą. Gdy jednak nie macie maszynki, pozostaje wyrobić ciasto tradycyjnie.
Zaczynamy od dodawania do miski  kolejno "mokrych" składników. 
Najlepiej, aby  mleko i wódę dodać ciepłe - nie gorące.
Następnie wsypujemy sól, mąkę, drożdże instant i cukier. 
Wyrabiamy ciasto, gdy składniki się połączą przekładamy na stolnicę.  Wyrabiamy dalej do momentu, aż uzyskamy konsystencję zwartą ,nie lejąca się. Przekładamy do miski.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia pod przykryciem na około godzinę. Po tym czasie wyciągamy ciasto na stolnice ponownie wyrabiamy chwilę, formujemy pożądany kształt bochenka - my lubimy podłużny. Nacinamy górę, kilkoma nacięciami noża, smarujemy mlekiem, obsypujemy makiem, lub innym dodatkiem który Wam odpowiada. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia (około 35 minut). W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220*C - pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do190*C i pieczemy jeszcze 20 minut. Studzimy na kratce.  

 Smacznego;)
World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!